Undersøgelse Af Endetarm Og Nederste Tyktarm

Undersøgelsen foretages for at afsløre, om der er sygelige tilstande i tarmen så som tarmbetændelse, polypper, udposninger, forsnævringer eller tarmkræft. Undersøgelsen udføres gennem endetarmen med et endoskop (bøjelig og styrbar kikkertslange på tykkelse med en finger), hvorigennem den indvendige del af endetarmen og nederste del af tyktarmen kan undersøges. Gennem kikkerten kan der indføres instrumenter til behandling og udtagning af prøver fra tarmens slimhinde.

Før undersøgelsen

Vi fremsender rekvisition på det udrensningsmiddel (klysma) du skal bruge. Udrensningsmidlet kan du hente gratis på nærmeste apotek et par dage før undersøgelsen mod fremvisning af rekvisitionen. Der medfølger udførlig vejledning. Alternativt kan udrensningsmidlet afhentes i klinikken. I døgnet før undersøgelsen indtages i øvrigt let kost (f.eks. hvidt brød, suppe og lignende) og gerne rigelig væske.

Ca. 2 timer før undersøgelsen tages klysmaet ved at tømme indholdet op i endetarmen (udførlig instruks medfølger).

Selve undersøgelsen

Undersøgelsen foregår liggende på venstre side eller på ryggen. Kikkerten føres ind i tarmen. Under undersøgelsen kan det være nødvendigt at skifte lejring for at lette indføringen af slangen.

Undersøgelsen varer ca. 10 minutter.

På grund af den luft, det er nødvendigt at puste op i tarmen under undersøgelsen, oplever de fleste patienter nogen ubehag i form af trykken og pressen i maven.

Efter undersøgelsen

Du får resultatet af undersøgelsen med det samme. Resultatet sendes til din praktiserende læge indenfor 24 timer. Resultatet af evt. vævsprøver foreligger efter 1 uge.

Du kan spise og drikke almindeligt umiddelbart efter undersøgelsen.