Betændelse I Endetarmen

Hvad er proktitis?

Betændelse i endetarmen kaldes proktitis og skyldes en betændelsesreaktion i endetarmens slimhinde. De nederste 15 cm af tarmen kaldes pr. definition endetarmen. Hvis betændelsesreaktionen strækker sig højere op kaldes det tyktarmsbetændelse.

Symptomerne kan variere en del, men består ofte af:

 • Blødning og eventuelt slimafgang
 • Smerter under en afføring
 • Ømhed i endetarmen
 • Følelse af at tarmen tømmer sig dårligt
 • Spasmer og kramper under afføring

Hvorfor opstår proktitis?

Der er mange årsager til proktitis, bla.:

 • Almindelige tarminfektioner
 • Bivirkning til antibiotika
 • Kønssygdomme (både bakterier og virus)
 • Kronisk tarmbetændelse som Crohns sygdom og colitis ulcerosa
 • Stråling

Almindelige tarminfektioner kan medføre proktitis. Tarmens immunforsvar er det kraftigste i kroppen og det aktiveres af fremmede bakterier og virus. Immunforsvaret kan ind i mellem ”skyde over målet” og blive uhensigtsmæssigt kraftigt og beskadige slimhinden. Symptomerne er oftest blødning og slimafgang i forbindelse med afføring.

Kronisk tarmbetændelse: se kronisk tarmbetændelse

Bivirkning til antibiotika: antibiotika rammer mange forskellige bakterier, også de ”venlige” bakterier, vi gerne vil have i tarmen. I sjældne tilfælde kan sygdomsfremkaldende bakterier overleve i stort antal og medføre en kraftig betændelsesreaktion i tarmen.

Kønssygdomme: f.eks. klamydia, gonoré, herpes, HPV infektion, syfilis og HIV. Seksuelt overført proktitis giver ømhed, smerter, kløe, blodig eller pus-lignende udflåd fra endetarmen og evt. diarré.

Virus: Oftest er der tale om infektion med herpes-virus, som giver smerter i endetarmen, ømhed og udflåd. Der kommer også små smertefulde blærer eller sår omkring anus.

I modsætning til de andre proktitter, kan der være vandladningsbesvær, impotens, og smerter i balder og lår. En anden virusinfektion er human papilloma virus (HPV), som giver anledning til kønsvorter, som igen kan give kløe, smerter, blødning og udflåd.

Proktitis forårsaget af stråling: Ses især efter strålebehandling for prostatakræft hos mænd og kræft i livmoder og livmoderhals hos kvinder. Endetarmen ligger tæt på disse organer og rammes ofte af bestrålingen. Strålings-proktitis giver diarré, blødning og spasmer i endetarm/bækkenbund kombineret vandladnings- og/eller afføringstrang. Symptomerne kan opstå under strålebehandlingen eller umiddelbart efter. Strålings-proktitis kan vare fra uger til måneder, og kan også blive en kronisk tilstand.

Hvornår skal jeg søge læge?

Hvis du har smerter, blødning, kløe, udflåd eller ændret afføring, skal du søge læge.

Hvordan stilles diagnosen?

Der skal foretages en kikkertundersøgelse af tarmen med udhentning af vævsprøver til undersøgelse. Vævsprøverne sendes til et hospitalslaboratorium, og svaret foreligger som regel indenfor 10 dage. Evt. skal der også tages blodprøver og afføringsprøver efter nærmere aftale med lægen.

Hvordan behandles proktitis?

Behandlingen afhænger naturligvis af årsagen. Da den mest almindelige årsag til proktitis er infektioner, gives sædvanligvis antibiotika i tabletform sammen med stikpiller til indføring i endetarmen. Hvis der er tale om en mulig seksuelt overført infektion (kønssygdom), er det vigtigt, at din praktiserende læge undersøger dig for klamydier og gonoré. I bekræftende fald skal din partner/partnere også behandles ellers vil infektionen uvægerligt komme igen.

Ved mistanke om kønsvorter fjernes disse i lokalbedøvelse og sendes til undersøgelse, hvor man kan afgøre om der er tale om HPV infektion.

Hvis du har en kronisk betændelsestilstand i tarmen som colitis ulcerosa eller Crohns sygdom, skal du være i længerevarende medicinsk behandling. Forløbet og behandlingen skal følges af medicinsk speciallæge, evt. på hospitalet. Behandlingen består af medicin, der undertrykker immunforsvaret såsom aspirinlignende stoffer eller binyrebarkhormoner/steroider.

Kirurgisk behandling af proktitis:

I sjældne tilfælde, og hvis tilstanden skyldes en kronisk betændelsestilstandsygdom, kan kirurgisk behandling komme på tale. Beslutningen tages af højt specialiserede læger på hospitalet.

Forebyggelse af Proctitis:

Kun de seksuelt overførte infektioner kan effektivt forebygges ved sikker sex såsom brug af kondom. Det er kun nødvendigt, hvis du deltager i højrisiko seksuel adfærd som f.eks.:

 • Flere sex-partnere
 • Partner med kendt kønssygdom
 • Partner, som er i.v. stofmisbruger
 • Biseksuelle eller homoseksuelle partnere
 • Sex med ukendt partner