Koloskopi – Tyktarmsundersøgelse

Kikkertundersøgelse af tyktarmen foretages for at afsløre, om der er sygelige tilstande i tarmen så som tarmbetændelse, polypper, udposninger, forsnævring eller tarmkræft. Undersøgelsen udføres gennem endetarmen med et endoskop (en bøjelig og styrbar kikkertslange) hvorigennem den indvendige del af endetarmen og tyktarmen undersøges. Gennem kikkerten der kan indføres instrumenter til behandling og udtagning af prøver fra tarmens slimhinde.

Før undersøgelsen

Hvis du lider af andre sygdomme, specielt vedrørende hjerte, lunger og nyrer skal du gøre opmærksom på det, når du aftaler tid til undersøgelsen.

Tre dage før undersøgelsen starter forberedelserne, idet du ikke må indtage brød med hele kerner, æbler, appelsiner, sesamfrø, hørfrø og andre svært fordøjelige fødevarer. I døgnet før undersøgelsen må du kun indtage klare væsker (vand, klar suppe, æblejuice, saftevand, sodavand) og ingen mælkeprodukter. Vi udleverer det udrensningsmiddel du skal bruge eller fremsender en rekvisition på det, så du kan hente det gratis på nærmeste apotek et par dage før undersøgelsen (mod fremvisning af rekvisition). Der medfølger udførlig vejledning.

Til undersøgelsen kan der gives afslappende medicin. Derfor må du ikke køre bil resten af dagen efter undersøgelsen, og du skal selv sørge for hjemtransport (f.eks. pårørende, taxa eller Falck).

Selve undersøgelsen

Undersøgelsen foregår liggende på venstre side. Kikkerten føres herefter ind i tarmen. Under undersøgelsen kan det være nødvendigt at skifte lejring for at lette indføringen af slangen. Selve undersøgelsen varer 15-30 minutter.

På grund af den luft, det er nødvendigt at puste op i tarmen under undersøgelsen, oplever de fleste patienter nogen ubehag i form af trykken og pressen i maven. Luften suges ud igen ved afslutningen.

Efter undersøgelsen

Du får resultatet af undersøgelsen med det samme. Din praktiserende læge får tilsendt resultatet af undersøgelsen indenfor 24 timer. Resultatet af evt. vævsprøver foreligger efter 1-2 uger.

Du kan spise og drikke almindeligt umiddelbart efter undersøgelsen.

Risiko ved undersøgelsen

Risiko for komplikationer ved koloskopi optræder især i forbindelse med fjernelse af større polypper (som primært er en hospitalsopgave), og består i blødning eller perforation (hul på tarmen). Risikoen er ca. 1 ud af 2000 undersøgelser, og kan medføre, at man må indlægges og opereres akut.