Gastroskopi – Undersøgelse Af Mavesæk

Undersøgelsen foretages for at afsløre om der er sygelige tilstande i fordøjelseskanalens øvre afsnit (spiserør, mavesæk og tolvfingertarm) så som mavesår, mavekatar, spiserørsbrok eller andre forandringer i maven.

Undersøgelsen udføres gennem munden med et endoskop (en bøjelig og styrbar kikkertslange) hvorigennem den indvendige del af spiserøret, mavesækken og tolvfingertarmen undersøges. Gennem kikkerten kan der indføres instrumenter til behandling og udtagning af prøver til påvisning af f.eks. mavesårsbakterier og betændelsesforandringer.

Før undersøgelsen

Du skal faste i 6 timer, men må dog gerne drikke vand op til 2 timer før undersøgelsen.

Hvis du får følgende mavesårsmedicin: Nexium, Losec, Lanzo, Pantoloc eller Pariet – skal du om muligt undlade at tage medicinen 1 uge før undersøgelsen, da det ellers kan være vanskeligt at påvise mavesårsbakterier. Du kan i stedet indtil 1 døgn før undersøgelsen tage håndkøbsmedicin mod syre, f.eks. Alminox, Balancid, Link eller Novaluzid.

Hvis du ønsker afslappende medicin ved undersøgelsen skal du forinden have arrangeret hjemtransport (f.eks. afhentning af pårørende, taxi, Falck).

Selve undersøgelsen

Svælget lokalbedøves evt. med spray (valgfrit).

Undersøgelsen varer ca. 5 minutter. De fleste patienter finder undersøgelsen ubehagelig på grund af opkastningsreflekser.

En del patienter foretrækker at få en let bedøvelse med afslappende medicin. Dette gives som en indsprøjtning ved undersøgelsens start.

Undersøgelsen foregår liggende på venstre side. Kikkerten føres ind i munden, hvorefter du bliver bedt om at foretage et par synkebevægelser, for at kikkerten kan komme ned i spiserøret. Der er rigelig plads til at trække vejret gennem både næse og mund.

Efter undersøgelsen

Du får resultatet af undersøgelsen med det samme. Resultatet af undersøgelsen sendes til din praktiserende læge indenfor 24 timer. Resultatet af evt. vævsprøver foreligger efter 1 uge.

Hvis der er givet lokalbedøvelse med spray, må du først spise og drikke efter 1 time på grund af risiko for at få maden i ”den gale hals” (luftrøret).

Hvis du ikke har fået lokalbedøvende spray kan du spise og drikke almindeligt umiddelbart efter undersøgelsen.

HUSK hvis der er givet afslappende medicin til undersøgelsen, kan du ikke køre hjem, men skal afhentes af pårørende, taxa eller Falck. Dette skal du selv have arrangeret forud for undersøgelsen.