Mavesmerter, tarmluft, oppustethed, forstoppelse/diaré, rumlen, prutten og bøvsen er ofte til stede ved mave-tarmlidelser, og det kan til tider være vanskeligt at håndtere symptomerne. Problemerne kan også være tilstede uden at der kan påvises nogen sygdomme. Så kaldes det irritabel/irriteret Tyktarm (på engelsk Irritable Bowel Syndrome – IBS). Du bør endvidere læse informationerne irritabel tyktarm og luft i maven her på siden.
Hvis du har fået konstateret IBS (som kræver udelukkelse af andre tarmsygdomme) bør du overveje en kost med lavt indhold af svært fordøjelige sukkerstoffer, såkaldte forgærbare oligo-, di- og monosaccharider og polyoler (FODMAP), som gærer i tyktarmen og udvikler meget luft, rumlen og mavesmerter.
Det er en diæt, der begrænser indtagelse af følgende sukkerstoffer (kulhydrater), som beskrives efterfølgende:
For at vurdere din tolerance/intolerance overfor disse almindeligt forekommende, og i øvrigt helt uskadelige stoffer, skal fødevarer med højt indhold af FODMAP helt eller delvist fjernes fra kosten i 6-8 uger, og derefter gradvist genindføres. Hvis du er meget tynd eller undervægtig, skal du kun gå i gang efter aftale med din læge eller diætist, da der kan forekomme vægttab.
Efter 6 uger genindfører du 1 fødevare hver 4. dag. Hvis du oplever ubehag, skal du stoppe med at genindføre nye fødevarer i 2 uger. Målet er at identificere hvilke fødevarer, som giver problemer, samt at finde den grænse, hvormed du kan spise FODMAP holdige fødevarer uden problemer.
Laktose (mælkesukker) er et sukkerstof der findes i ko-, fåre-og gedemælk. Manglende evne til at nedbryde og fordøje mælkesukker kaldes populært for mælkeallergi, men har intet med allergi at gøre. Det rigtige navn er laktoseintolerans, som skyldes en delvis eller fuldstændig mangel på enzymet laktase, som nedbryder laktose. Ufordøjet laktose medfører oppustethed, smerter, luft og diarré, som ofte opstår 30 minutter til 2 timer efter indtagelse af mælk og mejeriprodukter.
Begræns fødevarer med højt laktoseindhold som mælk, yoghurt, is, ost og ricotta. Se FODMAP tabellen.
Fructose (frugtsukker) er et sukkerstof, der findes i frugt, honning og sirup. Ikke alle fructose-holdige fødevarer skal nødvendigvis begrænses på en FODMAP diæt (se nedenfor).
Fruktoseintolerans ligner laktoseintolerans, i og med at fruktose ikke kan fordøjes helt i på grund af en enzymmangel. Modsat laktose lettes fordøjelsen af fruktose ved tilstedeværelse af et andet sukkerstof, glukose, som sjældent giver maveproblemer. Derfor tåles sukkerholdige fødevarer med ligelig fordeling af fruktose og glukose (1:1 eller mindre) generelt godt, hvorimod fødevarer med højere indhold af fruktose end glucose (>1:1), såsom æbler, pærer og mango ofte vil give maveproblemer. Begræns fødevarer med overskydende fri fructose, se FODMAP tabellen.
Fructaner: Findes især i grønt og korn som f.eks. løg, og hvede. Fructaner er sukkerstoffer bestående af lange kæder af fructosemolekyler, som er svært fordøjelige, fordi tarmen mangler et enzym til at nedbryde kæderne. Derfor giver fructaner oppustethed, luft og mavesmerter. Hvede står for størstedelen af menneskers fructan-indtagelse. Begræns hvede, løg og hvidløg sammen med andre grøntsager med højt fructan-indhold. Se FODMAP tabellen.
Galactaner: Findes især i bønner, kål og linser. Galactaner er sukkerstoffer bestående af kæder af galactose-molekyler. Galactaner kan ikke fordøjes i tarmen af samme grund som fructaner, idet tarmen ikke har enzymet, som er nødvendigt for at nedbryde molekylkæderne. Derfor kan galactaner give til gas, oppustethed og mavsmerter. Se FODMAP tabellen.
Polyoler: Polyoler er også kendt som sukkeralkoholer. De findes naturligt i nogle frugter og grøntsager samt i kunstige sødemidler som sorbitol, xylitol, mannitol og maltitol. Sukkeralkoholer kan give samme problemer som de øvrige sukkerstoffer. Se FODMAP tabellen.
FODMAP udelukkelsesmetode er en udfordring: Brug nedenstående tabel til at guide dig i dine kostvalg. Undgå fødevarer med højt FODMAP indhold i til 6-8 uger. Du bør mærke en bedring indenfor en uge på FODMAP diæt, men følg diæten i 6-8 uger før du vurderer den endelige effekt.
Hvis du på dette tidspunkt mærker en klar bedring, skal du begynde at genindføre fødevarer med højere indhold af FODMAP. Begynd at indføre en ny fødevare med FODMAP hver 4. dag. Hvis du reagerer på en af disse fødevarer, skal du fjerne den igen eller sætte mængden ned, og du skal så vente 2 uger med igen at indføre en ny fødevare. Du kan evt. starte med en af de angivne test-fødevarer nedenfor.
Test-fødevare til hver kategori af sukkerstoffer:
Du kan også kigge nærmere på billedet nederst (kun engelsk). Du kan prøve at holde dig til fødevarerne det grønne felt og undgå dem i det røde felt i 6-8 uger, og derefter flytte ting enkeltvis fra det røde felt til det grønne, som beskrevet ovenfor.
Fødevarer med højt FODMAP indhold kan forværre dine maveproblemer, men det må ikke mistolkes som en allergisk reaktion eller anden sygelig reaktion i din krop. De fødevarer med højt FODMAP indhold, som fremkalder ubehaget, er ikke farlige, og de symptomer de forårsager, kalder man funktionelle, de er ikke et udtryk for sygdom.
TYPE: | HØJT FODMAP INDHOLD | LAVT FODMAP INDHOLD |
---|---|---|
MÆLK | Mælk: Ko, Får, Ged, Soya Cremede supper lavet på mælk Soyamælk | Mælk: mandel, kokosmælk, hassel, ris Laktose-fri komælk Laktose-fri surmælksprodukter Laktose-fri is |
YOGURT | Komælksyogurt (Græsk yogurt er lavest i FODMAP) Soya yogurt | Kokosmælk yogurt |
OST | Hytte ost Ricotta ost Marscapone ost | Hård ost som cheddar og emmenthaler. Brie, skimmelost, mozzarella, parmesan og feta Laktosefri hytteost |
ANDRE MEJERIPRODUKTER | Piskefløde Creme fraiche | Smør Half and half Smøreost |
MÆLKEBASEREDE DESSERTER | Is Frossen yogurt Sherbet is | Sorbet af FODMAP venlige frugter |
FRUGT | Æble Pære Kirsebær Hindbær Solbær Vandmelon Nektarin Fersken Aprikos Blomme Sveske Mango Papaya Orange juice Dåsefrugt | Banan Blåbær Jordbær Gul Melon Grøn Melon Grapefrugt Citron Lime Vindruer Kiwi Ananas Rabarber Avocado Max. 1 ske tørret frugt.Begræns frugtforbruget til 1 stk. pr. måltid. Foretræk frisk moden frugt; hård, ikke-moden frugt indeholder mere fruktose |
GRØNTSAGER | Artiskok Asparges Kål Løg Chalotteløg Bønner Linser Hummus Løgpulver Hvidløg Blomkål Svampe Græskar Grøn peberfrugt | Bønnespire Rød peberfrugt Salat, Spinat, Gulerod Forårsløg (grønne del) Agurk Grønne bønner Tomat Kartoffel Kastanje Bladseleri fennikel Squash Aubergine Avocado |
KORN | Hvede Rug Byg (større mængder) Spelt | Brune ris Havre Quinoa Majs Glutenfri brød, glutenfri morgenmadsprodukter og pasta Glutenfri mel |
NØDDER OG KÆRNER | Pistache nødder | 10-15 stk. eller max. 1-2 spiseskeer Mandler, Macadamia, Pecan eller Valnødder Græskarkærner Sesamkærner Solsikkefrø Peanuts Tofu |
SWEETENERS | Honning Agave Sirup Sorbitol Mannitol Xylitol Maltitol | Sukker Glucose Sucrose Ren ahorn sirup Aspartam |
ALKOHOL | Rom | Vin Øl Vodka GinBegræns forbruget – al alkohol er irriterende for mavesækken. |
Morgenmad
Frokost
Snack
Middag
Klinikken er ejet og drevet af overlæge Henrik Loft Jakobsen
Som internationalt certificeret tyk- og endetarmskirurg varetager han kirurgiske sygdomme på Herlev Hospital med speciel fokus på kikkert- og robotkirurgi af tarmkræft og andre tarmsygdomme. Herlev Hospital har specialiseret funktion i komplicerede endetarms- og anallidelser.
+45 40 33 01 31
Konsultationstid: 16:00 til 20:00
Aldershvilevej 1242880 Bagsværd
© Copyright Kirurgisk Klinik Bagsværd 2023