Inkontinens er manglende evne til at holde tæt for afføring og tarmluft. Inkontinens kan forekomme i vekslende omfang fra ganske let luftafgang til massiv afgang af afføring uden kontrol.
Inkontinens er et almindeligt forekommende problem, der dog ofte søges at holde skjult på grund af flovhed og frygt for social udstødelse.
Der er mange årsager til inkontinens. Den mest almindelige er læsion af lukkemusklen eller nerverne til lukkemusklen i forbindelse med fødsel.
Nogle skader opdages umiddelbart i tilknytning til fødslen, og behandles/opereres med det samme, men mange mindre skader opdages ikke, og bliver først et problem senere i livet, når muskelstyrken i lukkemuskel og bækkenbund aftager.
Ved operationer i eller omkring endetarmen (for hæmorider og fistler) kan lukkemusklen beskadiges. Når muskelstyrken aftager med alderen, kan små skader, som ikke har betydet noget tidligere i livet pludsligt blive til et problem.
Sjældnere årsager er sygdomme i nervesystmet.
Forbigående diare kan medføre inkontinens og skyldes oftest en tarminfektion. Hvis det varer længere end et par uger, og specialt hvis der også er blødning skal du søge læge. I givet fald kan der være tale om en betændelsestilstand i tarmen, polypper eller tarmkræft.
Beskriv for lægen i detaljer hvordan du oplever problemet (hvor tit, hvor meget, hvor længe) og om der er andre symptomer i forbindelse med inkontinensen (smerter, blødning, m.m.). På denne måde kan man tit fastslå årsagen til inkontinensen, som for eksempel fødselsskader, andre sygdomme, medicinforbrug, tidligere operationer).
Det er nødvendigt at blive undersøgt nærmere hos speciallæge. Der skal foretages en undersøgelse af endetarmen for at fastlægge om der er skader på lukkemusklen og samtidig skal der udføres en kikkertundersøgelse af den nederste del af tarmen (en sigmoideoskopi).
Speciallægen vil også tage stilling til hvilke yderligere undersøgelser, der evt. skal foretages. Mere avancerede undersøgelser som ultralyd-, MR-scanninger, undersøgelser af muskelstyrke og nervefunktion foretages på specialafdeling på hospitalet.
Behandling kan bestå af kostændringer, diarebehandling, bækkenbundstræning og knibeøvelser, kirurgisk behandling med rekonstruktion af musklen, implantering af kunstig lukkemuskel og nervestimulation.
Efter en detaljeret sygehistorie og grundig undersøgelse kan årsagen til inkontinensen i de fleste tilfælde findes. Afhængig af årsagen og problemets størrelse kan behandlingsstrategien fastlægges. Mild inkontinens kan som regel løses med kostændringer og stoppende medicin. Hvis årsagen er betændelsestilstande i tarmen er behandlingen også medicinsk. Man skal være opmærksom på, at inkontinens også kan forværres af visse typer medicin.
Fysisk træning med bækkenbundsøvelser og knibeøvelser er også en god hjælp ved mildere inkontinens. Bio-feedback er en speciel form for træning af muskulaturen, når afføringstrangen melder sig.
Kirurgisk behandling af muskelskader, implantering af kunstige lukkemekanismer og nervestimulatorer kan være nødvendigt og foretages kun på specialiserede hospitalsafdelinger.
I ekstreme tilfælde kan den bedste mulighed for at bedre livskvaliteten være anlæggelse af en kolostomi (føre tarmen frem i en pose på maven).
Klinikken er ejet og drevet af overlæge Henrik Loft Jakobsen
Som internationalt certificeret tyk- og endetarmskirurg varetager han kirurgiske sygdomme på Herlev Hospital med speciel fokus på kikkert- og robotkirurgi af tarmkræft og andre tarmsygdomme. Herlev Hospital har specialiseret funktion i komplicerede endetarms- og anallidelser.
+45 40 33 01 31
Konsultationstid: 16:00 til 20:00
Aldershvilevej 1242880 Bagsværd
© Copyright Kirurgisk Klinik Bagsværd 2023